Det har alltid saknats en effektiv serviceorganisation för artister, musiker, ambulerande bildspelsvisare och andra underhållare.
Något åt det hållet försöker nu en göteborgsfirma ordna till — men om det blir bra återstår att se, och naturligtvis kostar det en del pengar att vara med.
Ritz synar föreningen.

Projektet kallas för SAMS, vilket utläses “Svenska Artist & Musiker Service”. Den del av SAMS som märks mest och som det puffas mest för är medlemskap i föreningen, då du får ett “servicekort”.
Ett sådant kort kostar 300 kr per år, och vad får du då för pengarna? Jo: Visar du upp ditt SAMS-kort när du tankar bensin eller diesel på en Essostation så får du rabatt. Men du får bara 18 öre per liter bensin och 16 öre per liter diesel, vilket innebär att du får turnera en hel del för att tjäna på enbart drivmedelsrabatten.
Du är också berättigad till mellan 50 och 60 kr rabatt på Esso Scandic Hotel. Men observera att det enbart gäller helger! Då går det i regel bra att ordna rabatt ändå, speciellt om man är en fem, sex personer.

DYGNET RUNT-JOUR

De här rabatterna är så små att det är tveksamt om det verkligen lönar sig att köpa kortet.
Det finns däremot en mycket bra sak i organisationen, men det återstår att se om den fungerar: SAMS har talat med några musikaffärer som lovat att ha dygnet runt-jour på uthyrning, reparation och service.
Om detta verkligen fungerar måste det vara mycket efterlängtat; alla som glömt förstärkaren på föregående ort och upptäckt förlusten efter arton noll noll spelkvällen vet vad jag menar.
Än så länge finns bara avtal med tre affärer, i Göteborg, Malmö och Jönköping. Det är alldeles för dåligt. Männen bakom SAMS menar att målet är serviceanslutna butiker inom en omkrets av två mil, var man än befinner sig i Sverige.
En del saker kan du köpa billigare som SAMS-ansluten, exempelvis turnébussar och bilradioapparater, och en del saker kan du hyra med rabatt, exempelvis taxiflyg och bilar.
SAMS har en verklig fullträff på sitt program som det tyvärr inte puffas lika mycket för som kortet de vill sälja. På datorbasis kan de lägga upp din budget, deklarera och betala månadslön!
För 120 kronor i månaden sköter de all din bokföring, deklaration m m, och ser till att dina inkomster slås ut under året.
I princip kan du lägga gaget i en servicebox i den stad du spelar, spara kvittona för den aktuella månaden, skicka in dem den siste, och sen sköter SAMS resten.
De sköter alltså bokföring, avdrag (rimliga sådana) och löneutbetalningar.

LÖNING DEN SISTE!

Du kan koncentrera dig på att spela, och du vet att det kommer en lön hem i brevlådan den siste!
För ett medelstort eller stort dansband kan säkert SAMS-kortet vara värt sina pengar. För den lilla orkestern är det mer tveksamt, åtminstone innan servicenätet är full utbyggt.
När, eller snarare om, tvåmilsradiemålet nås är kortet att betrakta som ett fynd för så gott som samtliga turnerande musiker.
Fotnot. Om Du vill veta mer om projektet kan du ringa till Arne Österlindh på 031-11 49 75.