Hela 500 av Release prenumeranter fick en CD-singel med Urban Chant tillsammans med tidningen. De är samtidigt aktuella med fullängds-CDn “Industrial Rock’n’Roll”. Vilka är de? Jag tog mig en pratstund med bandet en dag i Hultsfred i somras för att ta reda på saken.
Urban Chant består av Joseph Oddman 20, som bland annat står för de vokala insatserna, tillika svensk-amerikan och drivande kraft bakom gruppen, samt Hannes Norda 18 — ansvarig för gitarrinslagen samt en del av programmeringen. Jag började med att fråga hur alltihop började.
— Vi båda spelade innan i ett annat band tillsammans med några andra. Det var lite struligt för de andra ville bara hänga i replokalen, så vi delade på oss, berättar Oddman.
De har inte gett ut någon riktig kassett, utan gav sig direkt på skivan. Accelerating Blue Fish blev intresserade och lovade att hjälpa till. Skivan, som fick namnet “Industrial Rock’n’Roll”, skulle dock ändå släppas på det egna bolaget Hardware. Titeln är samtidigt en sorts beskrivning av musiken:
— Rock utgör grunden för musiken, och vi använder inte den gamla vanliga gitarr-trumma-bas uppsättningen, utan en industriell sättning med synthar, säger Hannes. Alla grupper placeras alltid i olika musikaliska fack av media och sina fans — vi vill inte låsa fast oss i något.
— För att lyckas tror jag att man ska vara tillräckligt kommersiell för att etablera sig, men inte så kommersiell att man säljer sig, tillägger Oddman. Är man inte, åtminstone, lite kommersiell idag kan man ju lika gärna sitta hemma i garaget och spela utan att komma någon vart.
De är inte särskilt pigga på att berätta vad de lyssnar på, men lite grand får jag ur dem.
— Den senaste plattan jag köpte var Billy Idols “Cyberpunk”, som man väl också kan definiera som industriell rock’n’roll, säger Oddman. Här på festivalen ska vi kolla på Iggy Pop, Front 242, Shamen, Sick of It All och Pouppée Fabrikk.
Oddman berättar om låttexterna:
— De borde vara lätta att tolka, några är självklara. Vi påpekar gärna saker, men vill inte ta ställning eller hänga upp oss på någonting. Politiker över huvud taget är något vi ofta hackar på.
De berättar att liveversionerna av låtarna kommer att vara lika studioversionerna, dock något mer lössläppta. Oddman igen:
— Nu när vi är rätt okända vill vi att publiken lätt ska kunna känna igen låtarna. I framtiden kan vi gå in och börja ändra. På scen rör jag mig mycket så jag har trådlös mikrofon. Sedan vill vi ha hög volym. Tidigare har vi haft TV-apparater på scen, det kanske kommer igen.
För något år sedan när de hade ont om pengar, men ändå ville göra en skiva, funderade de på att göra en enkelsidig LP med ett enda långt stycke musikalisk konst. De övergav dock den idén och tankarna gick vidare till en vanlig LP, en EP och till slut till den CD som idag finns ute. Det kommer inte att släppas någon singel från albumet, utan de arbetar hellre på en ny fullängdare som kan vara ute tidigast september nästa år.