Children Within från Tranås har det både synts och hörts en del om och ifrån det senaste halvåret.
Bakom namnet finns Henrik Kronberg som gör musiken tillsammans med Joakim Thureby som även sjunger och skriver texter.
— Vi kompletterar varandra bra, säger Henrik, och det är vi tvungna till i ännu högre grad nu. Förr var det nämligen en kille till i bandet, men vi drev åt olika håll, musikaliskt sett, och då bestämde han sig för att göra musik på egen hand i fortsättningen.

Children Within har egentligen funnits ända sedan 1985 och det var viss omsättning på folk på den tiden också. Den musik de spelar nu har varit av samma karaktär de senaste två åren. Att de lyssnar på Twice A Man och Single Gun Theory lyser delvis igenom. Nu är det dags att pröva ett nytt grepp för att inte stagnera i utvecklingen. Det greppet tror Children Within är rymdpop. Både Joakim och Henrik poängterar att de vill hålla sig på en seriösare nivå än S.P.O.C.K. Så berättar de om nästa projekt:
— Det heter CP 19, 19. CP står för Cambridge Pulsar, det är en stjärna som upptäcktes i Cambridge 1968 och 19, 19 är dess koordinater. Det intressanta är att den sänder ut en puls var 1,33:e sekund. Den pulsen lägger vi in i en låt som är tänkt att finnas med på det kommande albumet.

Joakim talar vidare om sitt stora intresse; rymden och universum:
— Själen strävar efter integration med kosmos. Allting har ju sin förebild i rymden, allt går från små strukturer till stora enheter. Flera sekvenser blir en låt, precis som stjärnor bildar en galax.

Rymdinfluenserna kunde ha satt spår i Children Withins musik redan i höstas, men för det krävdes investeringar som det inte fanns resurser till då. De var dels tvungna att köpa ut den medlem som nu hoppat av — de hade en del instrument ihop — dels hade de ganska dryga studiokostnader just då. Henrik:
— Vi skulle vara med både på Memento Materias och October Records samlingar med flera låtar. Eftersom vi ville vänta med rymdsoundet tills vi uppdaterat maskinparken fick det anstå ett tag. Det är först nu vi har haft råd med att köpa en Oberheim Matrix 6 och en efterlängtad Korg Wavestation.

De har dock insett att det blir lite stelt live med bara synthar. Därför funderar Children Within nu på någon form av sketch under framträdandet för att öka publikkontakterna.
Det senaste liveframträdandet var på Octobers fest i Borås i början av mars, där de spelade tillsammans med en lång rad andra band. I skrivandets stund är inga andra spelningar inplanerade.
Children Within har medverkat på flera samlingsskivor, men ännu inte släppt någon helt egen platta. “Illuminative” och den senaste “Kobolt” är två Memento Materia-samlingar där de bidragit med en låt per skiva, och de är med på de båda October-samlingarna “Sounds of October” och “Further Sounds of October”. I september släpps deras CD “The Countless Galaxes”.