Händer inget på hemmaplan så får man vända blicken mot utlandet. Göteborgsbaserade B-Thong skickade en demo till holländska Mascot Records och nu ligger den stentunga och aggressivt brutala debuten “Skinned” på skivdiskarna.

Bandet gjorde sig mest kända hemma i Götet under namnet Concrete Stuff, då de 1991 vann rockbandstävlingen Rockslaget. Som 1:a pris fick de spela in en CD-singel med tre låtar. Detta är en platta och ett namn som de idag vuxit ifrån. “Vi lät mer som ett ösigare Poison då, men vi har liksom inte bytt stil som att vända en pannkaka utan utvecklats hela tiden. I och med att stilen ändrades så passade inte namnet, “Stuff” lät så himla glammigt och så blev vi hela tiden förknippade med Rockslaget-grejen. B-Thong är ju en översättning och omskrivning av Concrete. Betong heter likadant på hollänska och tyska också, så de protesterade inte och thong betyder läderrem, pisksnärt på engelska det blir inte fel där heller”, säger en trevlig och sansad Tony som på plattan låter som han helst skulle vilja slita ut lyssnarens lungor och stampa på dem.

Mördarmusik

Bandets bolag, Mascot records, kallar bandets stil “Aggressive crossover” och enligt Tony har bandet en del gemensamt med band som Pantera, Prong och Corrosion of Conformity. Ett bolag som gav bandets musik en helt annan stämpel var Cheiron (It’s alive, Red Fun). “De gillade vår CD-singel men när vi skickade demon med det nya materialet tyckte de att vi spelade “mördarmusik”, vilket vi tyckte var himla kul”, säger Tony och skrattar. Mannen bakom mixerbordet heter Roberto Laghi och har med en stram budget lyckats få till ett både tungt, fett och kraftigt sound i sann Ronny Lahti-anda. “Han gjorde Tornado Babies debut på 12 kanaler och fick till ett kanonljud, så vi fastnade direkt för honom. Han är en magiker!”

Den flådde guden

“Skinned” är titeln på B-Thongs debut och till min glädje har de, stilen till trots, valt ett omslag utan blod, död och ondska. “Omslaget är en lermask, det sydamerikanska Maya-folkets “Den flådde guden”. Bolaget gillade det men inte att vi valde en lilaaktig färg som botten till loggan, de tyckte inte det var någon metal-färg”, berättar Tony. “Skinned” är vid det här laget släppt i hela Europa och reaktionerna har inte varit fy skam. I holländska Aardshock blev de månadens band och plattan fick 5 av 7 poäng, även de tyska tidningarna Rock Hard och Metal Hammer har gjort intervjuer med bandet. Vad Japan anbelangar är inte stilen direkt “inne” där just nu, men plattan släpps i alla fall där den 21:a juni, och lyckas de överleva AOR-vågen så har de en god chans att gå långt. De är bland de första på plan.