Det är få band kvar från den tidiga vågen av svensk Death Metal, och förutom Bathory (som dessvärre drastiskt lugnade ner sig med 1990:s “Hammerheart”) så finns det bara ett band som fortfarande härjar kretsarna, Merciless från Strängnäs. Ett band som sorgligt nog fått finna sig i en position i skymundan medan nya band av lägre kaliber utan svårighet nått stor framgång. Problem i alla dess former (och då speciellt med skivbolagen) har varit vardagsmat, men trots alla motgångar så vägrar de att ge sig. Merciless har varit ett av mina favoritband inom Death Metal sedan demo-stadiet. Nu är de aktuella med sitt tredje alster; “Unbound” på No Fashion Records. Ett stycke mästerlig metall och enligt mitt tycke häpnadsväckande bra! Jag ringde upp deras basist Fredrik Karlén för att ta reda på lite mer.

självkritiska

— På “Unbound” så har vi satsat stenhårt på låtarna, inleder han. Vi har varit väldigt självkritiska och slopat nästan 80% av allt material vi skrivit till den och bara tagit med det som vi varit absolut nöjda med. Vi är missnöjda med förra plattan “The Treasures Within”, främst ljudmässigt, men även med låtarna. Det var inte rätt känsla och det låter inte Merciless på något sätt… Så för oss känns det som om vi bara gjort två skivor, den första och den nya. “Unbound” känns som en utveckling från “The Awakening” till det bättre! Vi spelade in “Unbound” i Unisound-studion (Finspång) i september förra året och för en gångs skull så är vi väldigt nöjda med låtarna och ljudet. Ett stort jävla tack till Dan Swanö!
— Om allt går som det ska så borde den vara ute när som helst. Men vi har ju haft en del strul med våra tidigare skivbolag så vi är ju ganska vana vid förseningar. Debuten “The Awakening” (Deathlike Silence prod) spelades in sommaren -89 men släpptes inte förrän ett år senare. Den sålde bra direkt då den kom och den första upplagan (2000 ex) sålde slut direkt. Men sedan hade bolaget inte några pengar så det dröjde ytterligare ett år innan andra pressningen kom, och då var den lite inaktuell, så att säga. Andra plattan “The Treasures Within” skulle egentligen ligga på CBR, men även de hade ekonomiska problem, så de sålde rättigheterna till Active Records. Det resulterade i att även den blev försenad ett år.

trummisbyte

På “Unbound” så har Merciless gjort en nyinspelning av en gammal låt; “Nuclear Attack” från “Realm Of The Dark”-demon. Karlén förklarar:
— Först och främst ville vi ha med en gammal låt för att testa hur det lät med vår nya trummis (Peter Stjärnvind). Vi tog då “Nuclear Attack” eftersom den inte varit med på någon skiva. Den var i och för sig med på CBRs samlingsplatta, men vi var ganska missnöjda med trumljudet där.
Er nya trummis, Peter Stjärnvind, spelar ju även i Unanimated. Ett hand som också ligger på No Fashion Records. Hur kommer det sig att han började spela i Merciless?
— När vår gamla trummis Stipen lämnade Merciless i slutet av 1991 så visste vi inte hur vi skulle göra. Vi fick höra om Peter och att han var duktig. Vi testade honom och allt funkade perfekt. Han lirar fortfarande i Unanimated, men det medför inga problem.
Lättande att höra! För att gå tillbaka i tiden lite frågade jag ut Karlén om tidiga influenser och hur allting drogs igång från början. Karlén blir en smula nostalgisk:
— Det hela började väl så smått i mitten av 1985 med att jag, Stipen och Erik slog upp ett trumset på Stipens rum. Vi satt och manglade till Bathory, Slayer, Metallica, Celtic Frost och sån’t. Vi lyssnade även mycket på hårdrock, så det är ju det man blivit influerad av från början. Det är mycket hat och aggression som ligger bakom. Nu har det blivit lite melodiöst också, blandat med manglet! Vi lyssnar på samma band ännu som då vi startade.

turné

— Vi försöker inte vara kultiverade, som vissa personer tror att de är det, och lyssna på Seattle-skiten och så konstig musik som möjligt. De kan dra åt helvete! frustar Karlén. Vi manglar och lyssnar på de gamla kultbanden, det är de som fortfarande går hem.
Så sant som det är sagt. Nu när “Unbound” kommer ut, vad har ni då för framtidsvisioner?
— När vi väl har skivan i handen hoppas jag att vi blir “pushade” och får lite reklam. Att turnera är ju jävligt viktigt och det är det vi ser fram emot mest. En Skandinavien-turné med Dissection. Det hade även varit kul att få åka ut och lira i resten av Europa.
Ja, det är på tiden att Merciless börjar få lite lön för mödan, för det är de verkligen värda! Det finns alltid en plats på toppen för de bästa, och enligt min mening är det där Merciless hör hemma!