En ful dag när jag satt och chattade dyk jag på en snubbe som gick under det otäcka namnet Svartsol. Jag blev självklart chockad till oigenkännlighet när det visade sig att det var en trevlig spjuv från Stockholm som egentligen hette Stefan, och chocken jag fick när denne Stefan erbjöd sig att skicka upp en demo med hans polares dödsband, Midian, kan endast liknas med när jag för första gången såg Lindh i hans Zebrakalsonger, dansande Makarenadansen gastandes — Jag är Kokosdemonen!!!
När jag ett par dagar senare lugnat ner mig och lyssnat igenom tapen insåg jag att en intervju var oundviklig. Lets’s Rock!!

Jon din gamla asätare, hur mås det idag?
— Kanon! Slayer känslan sitter fortfarande i, fan va bra dom va. De är ju värst live helt enkelt.
Berätta kort för oss om när, varför, hur Midian kom till världen är du snäll.
— Vi kom till under ett fylleslag hemma hos Petter sommaren -97. Vi vet inte riktigt hur det till men helt plötsligt stod vi i replokalen och försökte plita ihop nåt hårt. Tanken att starta ett dödsband har funnits hos alla medlemmar ett tag. Detta på grund av att dagens dödsutbud i viss mån suger. Det finns en hel del band som börjar balla ur och spela trallvänlig kompromiss metal. Vi försöker bara spela som det en gång var meningen att det skulle låta. Vete fan om vi lyckas men vi tror på det.
Ni verkar ju ha en jävla massa band där uppe i Lappland, Veil of sorrow, Enigmatic, Averon, Blazing skies, Incarnated, Korp mm. Är det bara en massa inavel eller har ni så mycket metalmusiker i Bollnäs?
— Både ja och nej. Det finns jävligt många metalmusiker men det är en hel del inavel oxå. Sen finns det en drös metallare som inte spelar så det är en hel del metal här uppe, Bollnäs är fan metal-mecka. Det som är roligt är att metalen inte är utdöende utan det kommer hela tiden unga lovande metal-huven som oxå vill trängas på scen.
Är någon medlem i Midian med i något annat band? Är det Midian som har högsta prioritet?
— Jorå medlemmarna är med i andra band oxå alla utom jag. Dom banden är Evercry, Veil of sorrow och Blazing skies. Prioriteten skiter vi i, det är ingen svartsjuka mellan banden vi repar när vi känner för det.
Hur är livet i Bollnäs egentligen, mycket fil?
— Det är väl lika som i Dalarna fast Hjalle å Heavy håller sej härifrån, he, he, he.
Är promo 98 er första inspelning? Hur gick inspelningen, mycket strul?
— Japp det är vår första inspelning med Midian. Fast vi har ju varit inne i studio med andra band en jävla massa gånger. Studion vi spelade in i heter Fun studios. En dansbandsstudio som vi hört en massa skit om, därför valde vi den direkt. Pengar fick vi från ett studieförbund som förbarmade sej över oss. Ryktena om studion visade sej vara sanna! Den var helt värdelös, med en tekniker som var helt kass och en bula mitt på flinten kände vi i början att det kan ju bara bli bättre. Men alla kan ju ha fel. Efter halva dagarna fick vi gå hem för att “bulan” skulle hem och mata hundjäveln, men bjöd ju för fan på kaffe och kakor.
Hur som helst efter några halv dagar blev skiten klar.
Er musik påminner om såväl Dismember och gamla Desultory tycker jag, är det så att gammal go döds är på väg tillbaka tror du?
— Vi tror att det varken kommer att öka eller minska och framför allt hoppas vi att det inte blir nån jävla trend som med svart metallen. Helt plötsligt kutade ju varenda fjortis runt med Cradle Of Filth tröjor. Personligen så har jag nyss börjat lyssna på dom, jävla karl å skrika!
Hur som helst den trogna skaran dödsare fortsätter nog att vara den samma.
Med tanke på hur bra låtar ni ligger inne med torde det inte vara några problem med att få uppmärksamhet från diverse bolag, hur är det med den biten?
— Coolt att du gillar skiten. Det är en smal genre och många band som vill ha dom fåtal platser som finns. Det bolag som är mest intressant och har visat mest intresse för oss är Earache. Men inga autografer är skrivna.
Har ni skickat ut promo 98 till många zines, radiostationer, bolag etc.?
— Inte speciellt många alls 10-20 stycken kanske, men det är Damian som sköter den biten. Men vi har gett bort en del till folk som vi har tyckt ser metal ut oxå.
Vad har du för favvis-band?
— De band som har hängt med längst är Metallica, Sepultura, Type O Negative och Slayer. Metallica å Sepultura har ju ballat ur på senare år och efter spelningen i Solna så lägger sej Slayer högst, dom var jävligt mycket bättre än… ööööh var det -94?, det var det nog. Fast jag var ju i å för sej nyktrare nu oxå.
Vad tycker du om Close-up Magazine?
— Helt okej, vi fick ju en bra recension hehe.
Snart är det äckel-jul och tomten kommer för att spöa skiten ur alla fula barn, så då kan man ju undra vad du har satt högst upp på önskelistan?
— Hmm… en offentlig prygling av Markoolio skulle ju vara kul att se. Det kunde man väl ha med på nån festival eller nåt.
Vi försöker undvika att prata politik i Metal Wire men om du fick bestämma vad Göran Persson skulle få i julklapp, vad skulle det då bli?
— En bula, då skulle han vara lik Fun studios tekniker. Eller kanske en festival turné med Markoolio.
Vad kommer att hända härnäst i Midians karriär?
— Svårt att säga, det beror på hur det går med bolag. Men annars blir det nog några spelningar och en till promo.
Hur är det på gig-fronten? Vad tar ni för att komma och lira?
— Om vi får bensinpengar och någon stans att sova så kommer vi, lite öl skadar ju inte heller. Men det finns ju andra lösningar också.
Vad är det för samplingar ni har lagt in, borde ni inte haft en åldersgräns på minst 15 år på demon med tanke på hur läskigt det låter?
— Samplingar är ju alltid coolt, särskilt när dom är från Nightbreed och Motorsågsmassakern 2.
Vilken fråga har varit sämst så här långt?
— Tja vaffan ska man dra till med? Den här är nog en lovande kandidat.
Jag är en fanatisk samlare av tuffa döds T-shirts, har du någon favorit T-shirt i din ägo? Du kanske är på jakt efter någon speciell T-shirt? I så fall kan du ju efterlysa en sådan nu.
— Vi är alla på jakt efter en Midian T-shirt men det finns fan ingen. Annars så gillar jag hemtryckta eller såna där svettiga jävlar som man hittar på marknader.
Jag tror vi ger oss så här men tycker du jag har glömt och fråga om något får du väl stämma mig. Annars får du gärna avsluta med något trevligt.
— Everything is true, god is an astronaut, Oz is over the rainbow and Midian is where the monsters live.

För de av läsarna vars engelska inte på topp kan jag avslöja att Jon’s avslutning på svenska blir ungefär såhär: Allt är sant, Gud hade lepra när han satt Lindh till jorden, Oz är över regnbågen och i Midian bor det monster som ser ut som Lindh… fast ännu läskigare!