I fem år har David Fridlund varit den låtskrivande, gitarrspelande och sjungande delen av David & the Citizens. De har repat, spelat live, givit ut skivor och så likadant igen utan paus.
— Till slut tröttnar man till och med på dem man älskar mest.
Den trötthetskänslan omvandlades till den skiva som nu kommer ut i eget namn två dager före jul. Martin Röshammar slog en signal till Malmö och David Fridlund.

— Det kändes som om det var dags att lägga ner och skita i David & the Citizens men så blev det inte. Har precis varit och repat in nya låtar. Nu känns det bra igen och mycket beror nog på att jag fick göra det här själv. Jag ville göra musik på ett lite annorlunda sätt och har inte lagt på blås och rajtan-tajtan. Det är så lätt att lägga på tre instrument så istället har jag velat hålla det avskalat.
Ja, David Fridlunds pianofyllda debutskiva Amaterasu är avskalad och “rätt stillsam” men samtidigt kantig som han själv beskriver den.
Just det kantiga är väl lite av David Fridlunds signum och han håller mer.
— Jag har alltid velat ha det så, det är skönt med disharmoni. Det får inte bli för smetigt eller för tillrättalagt. Samtidigt får man ju inte krångla till det för sakens skull. De band man gillar är ju de som överraskar, de band som bjuder på ett ackord man inte alls trodde skulle komma, säger David Fridlund.
Han pratar om vikten av att hålla uppe intresset genom en hel skiva. Det måste vara sammanhållet men ändå innehålla låtar eller ljud som bryter av, som en “gubben i lådan” Som instrumentallåten Knives på Amaterasu som är där för att skaka om lyssnaren en smula.
Tanken var aldrig att göra en soloskiva, David & & the Citizens har ju varit David Fridlunds forum men med åren har det blivit mer och mer ett sammansvetsat band och live är det Conny Fridh och Magnus Bjerkert som syns mest. Inte David Fridlund.
— Jag är nöjd med den situation som varit och jag har inte känt att “nu jävlar ska jag visa vem jag är”. Men det blev så och nu har jag som alltid mycket ångest inför skivsläppet. Vi har alltid fått bra recensioner men någon gång vänder ju det där och det är jobbigt att släppa ifrån sig något som är så tätt förknippat med ens egna innersta känslor och tankar. Det är ju som att lämna ut sin egen dagbok så det är klart jag tar det personligt om jag blir kritiserad, säger David Fridlund, från början från Eskilstuna men numera boende i Skåne.
Få skivbolag är så personliga som Adrian Recordings, Magnus Bjerkerts egna bolag. Han är ju själv med i David & the Citizens och han älskar verkligen musik säger kompisen David Fridlund. De diskuterar det mesta som har med skivorna och musiken att göra, arrangemang, skivomslag och vad plattorna egentligen ska heta, Men David Fridlund är medveten om Adrian Recordings litenhet.
— Visst är det lite begränsande att det är ett så litet och fattigt skivbolag. Jag tror inte att vi blivit Kent-stora ändå men med lite mer reklampengar bakom hade vi nog sålt lite mer i alla fall. Fast jag gillar verkligen att jobba med Magnus och det är ju svårt att veta om man vinner eller förlorar på det. Man vinner ju i integritet och att jobba med folk som förstår exakt vad man vill göra och som går med på det.
Samtidigt är det kanske viktigt för musiker att få höra en annan syn, en annan vinkel på ens musik. Det blir lite insnöat så här. Äh, det är en balansgång det där och jag älskar ju de jag jobbar med.
Nu hägrar en spelning på Loppen i Köpenhamn med bara nya låtar med David & the Citizens och i februari blir det turné med David och hans nya kompband i svallvågorna efter Amaterasu. I mars följer en turné i Tyskland med Citizens.
— Vi har spelat rätt mycket där och jag tror tyskarna är väldigt öppna för ny musik. Vi har spelat mycket på småställen där ingen hört talas om oss. Det finns spelställen i varje håla där och det känns som om det finns ett genuint intresse och vi kanske låter lite annorlunda från de flesta band. I Sverige, speciellt i storstäderna är publiken mer reserverad. Man ska fan inte se glad ut. I Tyskland dansar de som tokar om de gillar det de hör. Skön inställning. Å andra sidan går jag ju inte heller och ser på nya band. Det är synd att det är så men jag önskar att andra kunde vara annorlunda, säger David Fridlund.

[David Fridlund är aktuell med albumet Amaterasu på Adrian Recordings.]