I början av maj kom Mögels debutplatta Ditt Ljug. Mögel är ett av de svenska punkband som kämpat längst för att få göra en platta. Efter att på egen hand ha gett ut en egen singel, kallad It isn’t a dream och tillsammans med sina bästa polare i SLR släppt en splitsingel var det väl på tiden att Mögel efter nio års slit fick chansen att göra en fullängdsplatta! Jag tog en pratstund med Mögels bassist Tony Splatt om detta och andra livsviktiga saker.

Nå Tony, hur är musiklivet i metropolen Borås?
– Det verkar som lågkonjunkturen och den nya punkvågen har satt fart på Borås. Det finns massor av småpunkare och fler band än på många år. Detta syns inte minst när vi anordnar Knallepunken. Då spelar nästan alla band och det kommer möe folk.
Mögel har ju spelat tillsammans i nio år, varför kommer inte första plattan förrän nu?
– Vi har inte haft något skivbolag i ryggen tidigare. Visserligen är vi vana att ordna saker själva. Jag menar spelningar och studioinspelningar och sånt. Vi har ju gjort massor av demos och några singlar på egen hand. Men kanske har vi tyckt att det har varit lika bra att vänta på att få lite hjälp av ett bolag som kan fixa lite mer saker åt oss, intervjuer och fler spelningar och så där. Det är en rätt stor organisation bakom kulisserna när en platta släpps. Det skall göras omslag och graveringar osv.
Till slut hamnade ni hos Arda Records, hur gick det till?
– I slutet av 80-talet var vi med på en punksamlingsplatta som Arda släppte (Wild, Raw & Beautiful). Efter det har vi genom åren skickat taper till dom och ringt och tjatat och plötsligt ringde de förra våren och hade tänt på låten Tro på mig och ville ha med den på en annan samling och det fick dom. Sedan hörde vi inget mer förrän i slutet av september. Då hade de bestämt sig och i samband med en turné i höstas släppte vi CD-singeln Fråntagen. Eftersom singeln sålde hyfsat frågade Arda oss om vi ville göra fullängdsplatta till våren och det ville vi!
Var det någon skillnad på att Arda släppte plattan och inte ni själva?
– Ja, det var en stor skillnad. Plötsligt fick vi på en vecka göra fler intervjuer än vi gjort under hela karriären. Vi blev till och med inbjudna till intervju i riksradions Musikjournalen som spelade tre låtar med oss. Dessutom fick vi automatiskt vår skiva distribuerad så att alla skivaffärer kunde köpa den.
Mögel är det enda band jag vet som har turnerat i Tjeckien. Hur i hela världen kommer det sig att ni fick en turné där?
– När vi hade gjort vår första egna singel skickade vi runt den till lite utländska adresser och en kille i Tjeckien tände stenhårt. Turnén var något förvirrad. Ibland var det fyra dar mellan spelningarna men allt som allt blev det 10 gig i Tjeckien och två i Tyskland. Vissa av gigen var på sommarfestivaler med flera tusen i publiken och några andra var på små klubbar med nästan inget folk alls. Men ur ölsynpunkt var det en guldturné. Vi fick fri pilsner överallt och träffade mängder av konstiga människor. Det var en upplevelse.
Slutligen, berätta något om er musik och era texter.
– Vi spelar en hyfsat aggressiv punk som är lite tuffare än till exempel Dia Psalma. På Ditt Ljug är alla låtar på svenska och har ganska arga texter. Vi är arga på samhället och orättvisorna och det politiska ljuget. Dom ljuger för oss och det tycker vi att dom ska ge faan i, helt enkelt. Det är politikerna som skall ändra på sig och inte vi. Även om vi inte kan påverka så mycket kan vi skrika i protest med vår musik. Om politikerna slutar ljuga kanske Mögel slutar skrika, men bara kanske!