– Vi vill inte vara ett B-band i hela vårt liv. Får vi ingen hit innan vi åker in i lumpen lägger vi av. Så här orkar vi inte hålla på längre.

Dessa lite bittra ord kommer från popbandet Wizards. Just nu hotas de av alla popbands stora skräck, lumpen. Men det är inte nog med det, deras “lump” är i Norge. Alla fyra medlemmarna i Wizards är nämligen norrmän. Men de känner sig helt svenska. De har varit här i fyra år och har ingen tanke på att flytta tillbaka till hemlandet.

Bosatta här

Terje Rönstad, Per Rognmo, Ivar Olsen och Jan Hope är alla bosatta i Stockholm. Per har lägenhet och är förlovad med en svenska. lan bor hos sin mamma som också flyttat hit. Och i Stureby bor Ivar och Terje.
De betalar skatt här, de är medlemmar i vår sjukkassa, och är mantalsskrivna i Stockholm. Ändå måste de göra sin värnplikt i Norge.

Svenska i Norge

– Vi har varit där och spelat några gånger. Då talar folk svenska med oss. Det har faktiskt hänt att vi glömt bort oss och pratat det själva i mikrofonen ibland. Men vad gör det. Vi känner ju oss svenska. Det är hemskt att vi skall behöva åka dit och göra värnplikten. Om vi ändå kunde få göra den i Sverige åtminstone.
Men än så länge är Wizards norska medborgare. De åker visserligen bara “hem” under jularna och vid någon spelning, men det hjälper inte.

Ingen hit

Wizards är en grupp som alla har hört talas om. De har underhållit oss i många år. Men någon hit har det inte blivit.
– Det känns lite visset ibland. Särskilt när något okänt band kommer upp på tio-i-topp och slår igenom. Inte för att vi missunnar dem det. Tvärtom. Men visst vore det roligt om vi också kunde lyckas någon gång. Får vi ingen hit innan vi “åker in” i september lägger vi av.

Tillbaka

Men tillbaka till Sverige kommer Wizards i vilket fall som helst. Fast inte som en grupp. Det är trollkarlarna (Wizard betyder på engelska trollkarl) som inte lyckats trolla till sig en hit.