– Vi fick för mycket PR i början. Utmålades som några genier ungefär. Att det sedan berättades att vi gick på handelshögskolan och att Roger undervisade vid universitetet fick oss att verka uråldriga. Publiken fick en hel sned uppfattning om Science Poption.

Ola Brunkert, Björn Stolt, Anders Gellner, Claes Dieden och Roger Wallis är inga gamla gubbar. Kanske är de något år äldre än “genomsnittspoparen”, men det finns ju faktiskt de i toppen som har flera år på nacken. Dessutom är Science Poption till sinnelaget yngre än de flesta. Men tillräckligt gamla för att inse vad det innebär att vara idol.
– Idolskap kan förstöra mer än det bygger upp, säger Claes. Och han bör ju veta. Som värd i olika popprogram och conferensier i Popside har han fått en hel del erfarenheter.

Inga stjärnor

Dessutom är väl inte grabbarna i Science Poption riktigt typen som tar det där med “stjärnor” så allvarligt. Visst vill de lyckas, nå bra resultat och tjäna pengar. Men det vill ju alla. Däremot har de fem grabbarna aldrig hört till den där gulliga typen som får tonåriga flickhjärtan att slå.

Många skivor

Sveriges Beatles, Sveriges Lovin’ Spoonful, Sveriges Beach Boys och Sveriges Mannfred Man har de kallats. — Det sista är självutnämnt, säger Anders med glimten i ögat. Trots alla dessa jämförelser har det aldrig slagit så där riktigt ordentligt för Science Poption. De har visserligen bara spelat “på riktigt” i drygt ett år, men trots det hunnit med en hel del skivor.

Förtal

Anders, Ola, Claes, Roger och Björn blir ofta utsatta för andra gruppers förtal. Anledningen är den att Claes, som tidigare nämnts, arbetar för radio och TV.
Att sedan Roger har ett alldeles eget utlandsprogram där han spelar skivor gör inte saken bättre. Många har fått för sig att dessa två ambitiösa unga män inte gör annat än skaffar sig själva reklam genom sina program. Något som är absolut felaktigt. Programvärdarna på radion får aldrig spela sina egna plattor och det känner de flesta till. Roger har däremot möjlighet, men det utnyttjar han sällan.
– Borde inte någon av våra fyra första skivor blivit en “hit” om det går till som en del tror, undrar Claes.

Inte svåra

På grund av reklamen man fick i starten verkade det som om Science Poption var ett “svårt” band. Men även där hade man fel. Visst kan grabbarna massor, men de har aldrig gått in för att vara “svåra”. De har en synnerligen varierande repertoar.

Alla sinnen

Science Poptions är inte särskilt glada när publiken bara står rakt upp och ner och lyssnar på dem. De vill att folk skall lyssna med alla sinnen. Dansa, klappa takten och leva med i musiken.
– Vi vill plocka fram människors naturliga känslor. Vill känna glädje och värme hos publiken. Svenska poplivet har stagnerat. Det skulle behövas en injektion av något slag.
– Efter många kriser vet vi nu vad vi själva och publiken vill ha.

Nytt hopp

Det var en glädjestund för grabbarna när deras “Buckingham Palace” klev in på Tio-i-topp och hamnade på femte plats. Lika tråkigt var det när skivan åkte ut veckan därpå. Men istället för att deppa satsade de desto mer på nya plattan “I set a fire to your heart”. Låten som de alla tror på…

Pokeransikten

Det är inte Science Poptions stil att gå omkring och deppa. Trots avundsjuka och skivmotgångar hör de till våra gladaste popband. De tappar aldrig gnistan och älskar att roa andra. Det värsta är att man har svårt att avgöra när det är skämt eller allvar. Samtliga fem har typiska pokeransikten och håller masken stenhårt.

Björn sportigast

Kanske är Björn den som har svårast att hålla sig för skratt. Han är gruppens frisksportare som helst åker skidor dygnet runt. För övrigt är det synd att säga att Science Poption hör till våra sportigaste band.

Rolige Anders

Anders, liksom Björn, hittade man tidigare på handelshögskolan i Stockholm. En ung man med många åsikter och mycket humor. Gör gärna parodier på andra artister och håller igång till tusen. Samtidigt har han hand om gruppens affärer och ser till att allt klaffar.

Claes “svår”?

Claes Dieden behöver väl ingen närmare presentation. Han tillhör den nya generationen inom radion och extraknäcker under sommaren som värd i Popside. Av många betraktas han som lite “svår”, kanske mest beroende på att han för det mesta är ganska tystlåten av sig. Han hör inte direkt till dem som bara pladdrar på utan att säga något.

Gullige Ola

Ola är “den gullige” i Science Poption. Den som flickorna tittar mest och längst på. Men han är inte typen hjärtekrossare. Visst är Claes tyst av sig, men det är ingenting mot Ola. Han kan sitta tyst timme efter timme men ändå vara med i samtalet. En svår konst.

Radio-Roger

Sist, men inte minst, har vi Roger. Av födsel och ohejdad vana engelsman. Men man kunde lika gärna ta honom för svensk. På några få år har han lärt sig närmast felfri svenska. Enda gångerna Roger pratar engelska är när han gör “Radio Sweden” en gång i veckan. Där får han verkligt utlopp för sin pratlusta och låter exakt som de andra grabbarna på Caroline, London och Luxemburg…
Tillsammans har de fem grabbarna väldigt kul och det brukar inte finnas många döda punkter i deras samvaro. Deras goda humör är ett bra vapen mot svartsjuka och förtal…