Ibland dyker det upp band från ingenstans som får en att slänga den där artikeln man skrev om rockmusikens förestående begravning. Senast var det göteborgsbandet Psycore som sprutade in en injektion i sjuklingen, med en elak singel som begåvats med den passande namnet “Medication”. Snart är det dags för fullängdardebut med den fantastiska CD:n “Your Problem”, men först dyker ytterligare en singel upp i handeln.

Det är “I Go Solo”, en låt som med sin moderna produktion och lugna partier kommer att få hårdrockspuritanerna att fly tillbaka till Deep Purple-samlingen. Vi på Magazine Groove ville naturligtvis kolla upp Psycores bakgrund så här strax innan genombrottet. Därför ringde vi upp sångaren och låtskriyaren Markus Jaan som för en gångs skull befann sig i Sverige, londonbo som han är.
– Vi har spelat i flera olika konstellationer tidigare, men Psycore har funnits i två år. Vår ambition var att göra allt som var fel i de tidigare banden rätt den här gången… Vi ville helst spela in en platta – så det var därför vi började spela in, mixa och göra klart allting på egen hand innan vi tog kontakt med skivbolag överhuvudtaget. Eftersom vi suttit i studion i ett och ett halvt år har man inte hört så mycket om oss hittills…
Namnet Psycore, var kommer det ifrån?
– Vi formulerade en term för det vi ville spela som inte fanns, nämligen “Psycedelic Hardcore” och därifrån kommer Psycore. Musiken vi ville prova på var någon typ av hård musik, men ändå med mycket personlighet och stämningar. Vi tycker nog idag att vi lyckats med att skapa psykedelisk hardcore, vi passar i alla fall inte in i någon existerande musikscen…
Skivan Your Problem känns väldigt sammanhållen, är det nåt ni strävat efter?
– Nja, vi har ju som sagt jobbat med plattan under så lång tid och vi har passerat genom flera olika faser på vägen, så det finns ju flera olika musikstilar inblandade. Ändå är det precis som du säger: det vi är mest nöjda med är att den inte känns splittrad.
Markus, du bor i London nu medan de andra tre i bandet bor kvar i Sverige, är det problematiskt för er lansering nu?
– Ja, lite krångel blir det nog på kort sikt, samtidigt som det på lång sikt förhoppningsvis kommer att resultera i ny energi och nya idéer. Jag vet inte hur länge jag kommer att stanna där men just nu känns det väldigt inspirierande att bo i en stad med så mycket möjligheter.
Psycore har skivkontrakt med Richard Bransons bolag V2, ett bolag som gjort sig kända för att vara extremt generösa mot debutanter. Stämmer det för Psycore också?
– Vi vet inte riktigt eftersom vi inte riktigt har kommit in i deras maskineri i och med att vi inte släppt något riktigt ännu. Av det vi mött hittills så tror jag inte det finns något annat skivbolag som är så stort som V2 är och har det kontaktnätet över hela världen, men ändå ger sina artister så stor artistisk frihet. Det brukar bara vara endera eller – V2 är det bästa av båda världarna.
Kontrakten som skrivs lär också vara konstruerade så att man har fler än ett album på sig att bevisa att man kan sälja plattor.
– Ja, det är riktigt. Grundidén med hela bolaget är att man inte ska behöva slå på första skivan. Det har visat sig att band som blivit långlivade och haft mycket potential ofta inte slagit på första plattan utan det har tagit ett tag för publiken att vänja sig vid deras uttryck. Det kan dröja till tredje skivan innan folk börjar haja vad bandet håller på med…
Det måste kännas som en drömsits att släppa sitt debutalbum på ett sådant skivbolag…
– Ja, jag tror vi haft en jävla tur som hamnat här faktiskt!
Kan man säga att ni hoppat över några tråkiga stadium i er karriär?
– Nej det håller jag inte med om, vi fick uppleva allt det där med livespelningar och skivbolag i våra tidigare band, men visst – självklart slipper vi kuska runt i nån gammal folkabuss i åratal och spela för folk som inte bryr sig. Kanske hjälper vårt skivkontrakt oss att nå vår publik snabbare, sen får framtiden utvisa om det är bra eller dåligt.
Plattan kommer att släppas över hela världen, men Markus har inte riktigt fått koll på några detaljer…
– Storbritannien senare i vår, Tyskland, USA efter det tror jag. Sedan kommer den nog ut överallt där V2 har kontor…
När får vi se er spela i Sverige?
– Vi vill göra en skandinavienturné så fort som möjligt, problemet är bara att det ska sys ihop med den övriga planeringen så det stämmer med release i övriga territorier. Om inte annat så lär vi spela på en del festivaler i sommar.
Innovativa musiker är ofta inte speciellt intresserade av musik i sin egen genre och Markus är inget undantag.
– Dansmusik är intressantare än de flesta andra moderna musikstilar, jag gillar framför allt det som händer inom drum ‘n’ bass-musiken, hela bandet är faktiskt väldigt inne på dansmusik.
Något man kunde gissat efter att ha hört singeln I Go Solo remixas nästintill fulländning av Grand Nip från stockholmsbolaget RUC.
– Vi har fler remixar på gång, näst ut är två Dot-artister, Quant och Friend, som remixat nästa singel “Dedicated Enemy”. Jag är nästan ännu mer nöjd med deras mixar, har ni missat göteborska bolaget Dot så är det dags att göra bot och bättring nu. Dot är ett suveränt progressivt dansmusikbolag i internationellt hög klass, avslutar Markus Jaan, sångare i Sveriges stora rockhopp för 1998.