Svensk hårdrock och death metal är i allra högsta grad levande. Listan på svenska storheter kan göras hur lång som helst, men ett axplock är In Flames, Entombed, At The Gates, Transport League och B-Thong. Sin storhet har de bevisat under 90-talet. Alla de banden har haft stora framgångar runt om i världen och gett Sverige det goda rykte vi har. Hårdrocksscenen kanske har den mest trogna publiken av alla genrer. Eller vad kan man säga när gamla band som Accept och Saxon ger ut plattor och är ute och turnerar., och det kommer fler unga hungriga band som fyller på bakifrån, redo att ta efter när de äldre väljer att stiga åt sidan.

Skivbolaget Black Mark har varit ett av de mer flitiga på att ge ut hårdrock och death metal. Ett av de kändare banden är Edge Of Sanity. I slutet av förra året kom dom ut med sitt åttonde album, Cryptic, ett stort album i många bemärkelser. Undertecknad smalt totalt för Edge Of Sanitys blandning av death metal och hårdrock á la oldschool och i vissa stunder riktigt discosväng. Med ny sångare i Robban Karlsson blev det en utmaning att bita i för Finspångscombon.
– Vi är en gammal grupp som funnits sedan 1989 och vi började i den första svängen med death metal. Till den första svängen räknar jag Venom och den andra med band som Napalm Detah. Det var då som intresset kom. Edge Of Sanitys gamla sångare tröttnade och jag blev tillfrågad och det behövdes ingen längre betänketid. Inspelningen av Cryptic gick väldigt fort p.g.a tidsbrist. Vi gjorde allting ihop, från texter till trumkomp.
– Vi spelade in i Soundtradestudion där bl.a Mauro Scocco och Peps Persson spelat in tidigare. Det blev en upplevelse att jobba med den producenten, det var första gången han spelade in sån här musik. Fastän vår musik är stenhård så svänger det ju också. Som det ser ut nu så ska vi iväg till Norge i februari, Sverige får sin beskärda del i mars, sedan blir det övriga Europa runt april.

“Vår största inspiration får vi från gamla hederliga B-skräckfilmer, i dom finns allt man behöver”

Är er musik mer gångbar i Europa än i Sverige?
– Tyskland är ju jävligt sugna på sån här musik. Det är en mycket äldre publik i där, medelåldern ligger på runt 30–35 år. Dom hänger med på ett helt annat sätt, dom har aldrig slutat lyssna på hårdrock. Därmed inte sagt att Sverige på något sätt är sämre, det går inte direkt att jämföra, folk där nere har ett helt annan förhållningssätt till sån här musik.
– Efter detta kuskande runt i Europa ska vi börja tänka på en ny skiva. Den här gången ska vi verkligen ta oss lite längre tid än nu sist. Vi fick under midsommar reda på att vi skulle få spela in en till skiva och då hade vi inte en enda låt klar. Sen i augusti satte vi igång. I november fanns den i affärerna, så det var jävligt snabbt jobbat. Vår största inspiration får vi från gamla hederliga B-skräckfilmer, i dom finns allt man behöver. Musiken som inspirerar är gammal hårdrock typ Black Sabbath.
Finns det några svenska band som för denna musikgenre vidare?
– Jag vet faktiskt inte. Jag lyssnar inte så mycket på ny musik. Det kommer säkert en massa bra musik, Sverige brukar ju alltid vara världsledande inom i princip alla genrer, men jag har dålig koll och för dålig ekonomi för att hålla mig ajour. Priserna är något som verkligen är dåligt. Dom är så jävla höga, det är därför som jag mest köper vinyl.