Varje stad eller åtminstone varje land behöver ett Ramones coverband. The Cretins är Sveriges och Umeås bidrag till detta. Gruppen består av Kenny, Henry, Freddy och Larry Ramone Och de är givetvis riktiga bröder.
Det finns många band som försökt sig på att spela Ramonescovers men totalt misslyckats enligt Cretins gitarrist, Kenny Ramone. Och han om någon borde väl veta eftersom han enligt egen utsago har en av världens största samlingar av Ramones musik i alla former. Ett bra exempel på en praktflopp är “Gabba Gabba Hey! A tribute to The Ramones” (utkom 1991 och innehåller bidrag från exempelvis White Flag och Bad Religion).
— Folk har inte fattat hur superviktigt det är att varje cymbalslag slås exakt rätt och hur gitarren och basen spelar oktaver mot varandra för att få det rätta soundet, och även hur rytmen spelas på gitarren, förklarar Kenny.
Men så är han också en superperfektionist när det gäller att göra covers av Ramones låtmaterial. För Cretins handlar det om att göra låtarna så lika originalen som möjligt. Kenny bearbetar även gamla 50- och 60-talslåtar på det sätt som han tror att Ramones skulle ha gjort om de spelat dem. Lyssna till exempel på “Sweet Pea” eller “Sheila” på purfärska CD:n “Disturbed” och jämför gärna med originalen. Här finns också en egen låt i sann Ramonesanda samt 5 Ramonescovers. CD:n är utgiven på Umeåbolaget Garageland Records (distribution House of Kicks). Nämnas kan att skivan är gjord som en Japanpressad Ramonesplatta — alla låttitlarna är översatta till japanska t ex.
— Vi skriver för fullt för en fullängdare med mestadels eget material i Ramonesanda, berättar Kenny. Det kommer också att bli en riktig partyplatta!
Cretins har funnits sen 1983 i olika konstellationer men det dröjde ända fram till början av 90-talet som det blev riktigt seriöst.
— Vi gjorde en demo 1990 och sen har vi spelat en del, bland annat tillsammans med Skintrade, Krymplings, Dia Psalma och Meshuggah.
Sistnämnda band är riktiga Cretinsfans berättar Kenny med viss stolthet och nämner att just Meshuggah för tillfället håller på att övertala Luger Production att ta in Cretins i sitt stall och ordna spelningar. Det är bara att räkna in — One! Two! Three! Four! — och knalla iväg och köpa plattan. En riktig pärla!