TWO SHEDS är fyra urskåningar med en djupt rotad skånedialekt många gånger har jag problem att uppfatta vad bandet säger med tanke på mitt ursprung, en “riktig” norrbottning på gränsen till lapp. Att få en uppfattning om gruppen är inte heller det lättaste, men en stor gnutta ironi existerar och humor har grabbarna definitivt, på gränsen till det förbjudna (vad är egentligen förbjudet???). Bandet talar hellre om sex än om deras bakgrund och vill man ha något riktigt matnyttigt från dessa Malmöiter så bör man tillbringa en längre tid i deras tillvaro.

Bandets debutskiva “Full frontal nudity”, var udda, främst med tanke på omslaget där grabbarna står nakna med snopparna dinglande mellan benen och som vad jag vet INTE har väckt några starkare reaktioner. Vi lever ju i Sverige och inte i dubbelmoralens land Amerika. Lars Aldman på radions Bommen rosade skivan och tidningar runtom i hela landet har rosat skivan. Gott om superlativer som “ett av Sveriges största rockhopp” (Bommen) och “exakt så här ska rockmusik låta!” (Magazin April). Faktum är att bandet är udda och samtidigt utmanande på ett tilltalande sätt. Många gånger konfronteras man med musiken och den har en tendens att bli för spretig och obegriplig. I grund och botten finns dock de traditionella rockackorden och nerven i musiken.

Nya skivan “Out of our sheds” är ett resultat av två hektiska veckor i Roastinghouse recording studio i Malmö där plattans 14 låtar spelades in. Så här långt har plattan blivit väl mottagen i svensk media och bland annat radioprogrammet Inferno spelar fortfarande låtar från plattan.

Med legendpunkbandet PROBLEM ljudandes i bakgrunden vid intervjun för Ett Noll Ett så inleder vi artikeln med gruppens bakgrund. På plats finns tre av medlemmarna, ganska ordentligt förfriskade och småflummiga, dock relativt medgörliga…
Richard “Lappen” Tost , basisten i bandet, inleder:
— Vi har spelat i olika band de flesta av oss, i punkbandet HJÄRNTVÄTT, KRIMINELLA GITARRER, THE PUSH och bland annat med KARL KANGA.
Med tanke på ert ursprung så skiljer ni er väl från de flesta?
“Lappen” fortsätter:
— Vi är tokigare, dricker bärs och är fullare…
När kom då grabbarna in på det här med musik?
“Lappen” fortsätter:
— Raaaaaaaap… 1973 då Abba gjorde “Waterloo”… sen blev det bara rock, rock, rock… de var klassfester och sånt, sen blev det mer allvar då punken dök upp.
Göran Magnusson, sång och gitarr fyller på:
— Jag har aldrig haft gelé i mitt hår! Punken har ju helt spårat ur sen 1973… Skånsk musik har alltid varit min influens typ Kal P Dal, Problem och Östen Warnebring…
Ni har alltid gillat Östen W-influerad punk alltså?
Göran fortsätter:
— Nääääeeee… det kan man välan inte påstå… näääeee…
Hur kom ni i kontakt med Bosse Magnusson som släppt era skivor?
“Lappen”:
— Bosse ä så snäll… Malmös fetaste rocksnubbe. Han ger ut vilket skit som helst, bara man tjatar lite. Han är för snäll, därför gav han ut oss. Vi har känt Bosse så pass länge, och jag har känt han sen vi var barn.

Det har väl varit några reaktioner på ert förra skivomslag där ni står helt näck man börjar ju fundera på det här med censurtänkande och debatterna som gått i USA med alla moralistkärringar och mesar som vill förbjuda allt som har med sex och våld att göra.
“Lappen”:
— När vi skulle spela i Växjö censurerade arrangörerna affischen som var identisk med skivomslaget till plattan. Det säger ju allt om arrangörerna i Växjö. Men moraltanter ä väl snälla… dom vill inget ont, precis som vi… vi vill spela vår musik och va’ snälla. Vi är snällast tillsammans med Bosse Magnusson.

Har ni fått några reaktioner från utlandet?
“Lappen”:
— Vi spelade i Tyskland och där har dom visat intresse av att distribuera vår skiva, Det var rätt kul i Tyskland, vi fick signera plattan, alltså vår första, och många flickor och pojkar blev glada… full frontal nakenhet!

Hur ser ni på läget i England där marknaden är enorm i samband med nya band och hyllningarna i pressen med tidningsdrakar som NME och Melody Maker.
Vad anser ni om läget här hemma i jämförelse med det som sker där?
Ulf Larsen, gitarr i bandet:
— England har ju 60 miljoner invånare och vi 8 miljoner och Skåne har 1 miljon, och ser man på ett stort band som Wilmer X som kanske säljer 120.000 ex av sina skivor, typ som hela Helsingborgs invånare, ser man då på helheten så är det ju en piss i Nilen i jämförelse med England och exempelvis USA.
— Det är jävligt bra med fanzines och sånt typ Ett Noll Ett. Varför ge 50:- för Slitz när man ger 40:- för Ett Noll Ett med dessutom två singlar med i tidningen. Dessutom så slipper man alla läbbiga annonser som endast är irriterande. Ser man på Sverige så är läget förjävlit, svensk TV och radio, hela systemet, och allt blir sjukt…
Ulf fortsätter:
— Vi har fått kontakt med ett amerikanskt skivbolag och snubben där vill satsa stenhårt på oss, han vill egentligen bara knarka och dricka Budweiser, men, han känner starkt för oss. Med tanke på hans lilla bolag och de små resurserna så ser vi det som en jävligt positiv grej att ligga på hans bolag.

Hur tycker ni att ni låter just nu, sen en viss förnyelse och medlemsbytet innan senaste plattan?
“Lappen”:
— …Öööhh… det har blivit betydligt bättre, mer tyngd och visuellt bättre. Vi har alla lyssnat mycket på Jimi Hendrix och The Stooges, men vi är något mer psykedeliska nu men samtidigt rätt tvära i musiken.

Det är just detta med de tvära kasten och tyngden som karaktäriserar bandets musik. Det finns en liknelse med punken, men minst lika mycket är hämtat från den tidiga hårdrocken och den senare garagerocken. Rötterna från 60-talet med grupper som Kinks och Stones har också betydelse i gruppens sound.
Vad tycker ni om arbetet i studion sett till livespelningar?
Ulf:
— Egentligen gillar vi inte att spela in, det är mycket roligare att lira ute… spela är ett jävla slit. Vi hade bara någon låt klar innan vi gick in i studion inför senaste plattan. Men Bosse (Acc Blue Fish) Magnusson började att dansa i studion och slå sönder grejer för att han tyckte att vi lät så bra. Tack vare Bosse blev det rätt bra…
“Lappen” tillägger:
— Jag spelade knappt nånting… jag läste Aktuell Rapport och gamla “spanking”-tidningar…

Vad hade ni gjort om ni inte hade bandet?
Ulf:
— Jag hade fan i mej bara suttit hemma å snackat…
“Lappen”:
— Jag hade en lovande karriär i Malmö FF som vänsterback innan jag blev uppköpt av Two Sheds. Jag hade fan i mej varit proffs om jag inte börjat med bandet.
Göran:
— Helt klart suttit hemma och tittat på MTV med en bärs, se alla program som finns. Kanske varit manager för MFF…

Kontakta bandet genom:
ACCELERATING BLUE FISH

Ulf avslutar med en liten skämthistoria:
— FARTDÅRE! Vad har hänt med din hastighetsmätare?
— Vet jag inte, jag behöver den inte så jag tog bort den.
— Hur klarar du dig utan den?
— Inga problem… vid 30 så skramlar avgasröret, vid 50 ramlar ena dörren av och vid 70 så skramlar mina löständer av…