DISKONTO började spela nån jävla gång för ungefär 4 år sedan. Dom har snabbt etablerat sig inom punkgrenen genom att ha släppt en skiva på det amerikanska, bolaget PROFANE EXISTENCE! Det är givetvis inte bara därför, dom gör också jävligt bra musik, vilken är huvudanledningen till att dom har blivit så välkända som dom har blivit. Intervjun var från början tänkt att bli en enmanna-intervju med Stefan angående hans inblandning i DISKONTO och ZIONIDE, men detta ändrade dock Stefan och Martin på… vilket jag absolut inte har någonting att invända emot. Tvärtom så blev det en ganska bra intervju… Tyvärr för alla er läsare så är intervjun aningen gammal. Den planerade turnén med det amerikanska bandet ULCER blev tyvärr inte av, eftersom bandet har splittrats. DISKONTO kanske åker i alla fall…? Ville bara meddela detta till alla som inte redan visste det eftersom detta ej framgår i intervjun. Tack till Martin och Stefan plus de andra medlemmarna i de bägge banden…

1. Som inledning så kan ni vara vänliga att berätta storyn om DISKONTO d.v.s. lite om hur ni bildades, medlemmar genom åren etc. etc. Varsågoda att börja!?
Martin: Vi började typ ’92 då jag (Martin) och Malmen, jag på gitarr och sång, Malmen på trummor, sen kom Patrik med på bas, men han var inte med särskilt länge… Sen kom Stefan och Kaj med och DISKONTO var komplett. Vi låg lite på is då alla hade andra band. Både jag och Stefan var ju med i TSP (jag visserligen inte på slutet), Malmen i Biomasticator, men vi började ta upp DISKONTO då T.S.P. la av. Vi spelade sen in en promo-demo ’94. Skickade typ några ex. till diverse skivbolag. Sedan dess har det bara rullat på. Diskografi: “A shattered society” EP, Profane Existence Records. DISKONTO/FRIGÖRA split EP, Blurred Records. “More power to the cops… …is less power to the people” EP, Malarie Records. Och vår första EP coming up (typ 15 månader försenad) i februari/mars. Jävla grodätar- och rödvinsdrickar-fransmän som han på Minstrel Records (som ska släppa den) kan vi klara oss utan.
Medlemmarna är följande:
Stefan: Sång, 23 år
Martin: Gitarr, 20 år
Malmen: Trummor, 21 år
Kaj: Bas, 19 år

2. Hur flyyyter livet i Uppsala?
Martin: Tja, det flyter väl som vanligt. Ganska trist alltså… Jag pluggar Sociologi på Uppsala universitet där även Malmen pluggar freds- och konflikts-kunskap, Stefan och Kaj flyter runt på diverse ALU jobb mellan arbetslöshetsperioderna. Man har aldrig några pengar. Finns inga vettiga krogar att gå på, men man går på dem i alla fall, vilket alltid slutar i misär. Finns mycket grupper här som spelar den trendiga musikstilen Käng. De flesta med nyss bortsuddade Strebers-loggor, övermålade med Discharge-loggor, på nitjackan, och en idol-plansch på Jallu eller Jari över sängen. Jag har nog inte hört hälften av alla kängband här i stan, dom poppar upp som svampar (en del bra, andra inte). Fast det verkar dom göra i hela Sverige, se det är kanske inget unikt för Uppsala.
Stefan: Jag jobbar på Myrorna för 3200 spänn i månaden… Uppsala är rätt B, en massa jävla studenter överallt, hatar packet. De som vill kolla in Uppsala scenen tjackar in Juttes nya Uppsala comp. 7″ EP. “KONTO” har en låt med.

3. Vad har DISKONTO släppt? Hur har kritiken och responsen varit på skivorna än så länge?
Martin: Se fråga 1. plus en massa samlingsplattor, fast jag vet inte riktigt vad som kommit ut än, vi har i alla fall medverkat på… Hmmmmm… Sound Pollutions (U$) samlings-CD, Distortion to hell again, nån samlings-9″ i USA samt Juttes samlings 7:a med Uppsala-band och tillika hans kommande samlings-CD, Jutte släpper Cd!!! Jag tror de var allt. Vår första promodemo kanske finns utgiven i Japan, fast det vet jag ej. Den var inte tänkt att vara officiell. Kritiken har väl varit genomgående bra. Har aldrig sett en dålig recension på nått i alla fall. Bäst kritik får vi från USA, där dom verkligen har fattat det där med mangel (bättre sent än aldrig). Fan USA har världens bästa mangelband just nu.
Stefan: H.G. Fact (Japan) kommer med en ny comp. CD, där vi har tre “nya” outgivna låtar med.

4. Hur/när kom ni i kontakt med H.C. musiken för första gången? Vad fick er att fastna för just den sortens musik?
Martin: Tja, jag började lyssna på punk och läsa zines runt ’88. Upptäckte “den” för den starka idealism och D.I.Y.-anda som genomsyrade punkscenen. Det var nog kombinationen utav den råa kanonmusiken, upproret mot de institutionaliserade och den starka D.I.Y.-andan jag fastnade för. Nuförtiden verkar det där ha försvunnit i och med att scenen har delats upp i tre läger med skarpa gränser: Trallpunkarna, Straitarna och de tuffa kängarna. Vart har idealismen och viljan att förändra tagit vägen? Flög den helt åt helvete med SIKA ÄPÄRÄ? Allvarligt talat, det är inte tuff att skita i allt.
Stefan: Jag började ledsna på metal undergrounden runt ’91 nån gång. Gled mer och mer in på punk och tog väl steget fullt ut i början av ’92 när jag bildade TSP. I övrigt håller jag helt med Martin plus att jag tycker att HC-scenen här i Sverige börjar gå åt samma håll som Death metal-scenen gjorde i början av 90-talet, när allt blev overground så att säga. Distortion är ju knappast D.I.Y. eller???

5. Du (Stefan) har ju även medverkat på CRÄCASS-demon. Hur gick det till?
Stefan: Satt på en krog i Uppsala när Martin kom in och var över att de andra i CRÄCASS inte ville köra en text till en låt. “Fan vi skriver en ny då” sa jag, och så gjorde vi det på fyllan. Erkänn att du inte hört låtfan, eller? (Jag har hört låten & jag måste erkänna att det va bland det sämsta jag hört. Dock, den klart bästa på den demon /Red)

6. Zionide består ju av tre f.d. TIME SQUARE PREACHERS-medlemmar om jag fattat det rätt. Varför splittrades T.S.P.? Vad fick just er tre att fortsätta?
Stefan: Vi splittrades den 30:e april ’94 p.g.a. ett fett jävla bråk mellan Jutte och mig. Veckan efter ringde Janne och sa att han och Kjelle återbildat bandet och frågade om jag ville fortsätta. Jag var förbannat tveksam, men sen blev det ju som det blev… Vi har haft lite otur och strul med kontrakt och annat men nu har vi lirat in 11 nya låtar som vi letar kontrakt med, ny bassist har vi också, Håkan från BIOMASTICATOR.
Martin: Hehehe. Du skulle varit med på festen den sista april ’94. Rajrajrajraj… Stefan + Jutte + Sista april ’94 + diskussion om min dåvarande flickväns lillasyster (Juttes fd. brud) = BRÅK. Stefan cyklade runt i hela stan stan iklädd endast T-shirt och var råförbannad. Skall nämnas att det var snö den dagen. Skitkul!!! Året innan var det också bråk. Då nitade Big-Jimmy Jensa. Sista april i Uppsala = Tufft, KAOS.

7. Hur har DISKONTO haft det med spelningar hittills? Hur ser det ut med framtida gig?
Martin: Vi har fan inte gjort några spelningar (inte i den meningen att man lyckas spela sina låtar). Ska på Polen-turné nu i mars; och vi ska antagligen på Europa-turné med ULSER (USA) och ENOLA GAY (Frankrike) i sommar, och blir inte det av så åker vi runt i Europa själva. Det ser alltså ganska ljust ut på den fronten faktiskt. Problemet är att vi inte kan åka och spela så mycket som vi vill utomlands p.g.a. att man pluggar och inte kan missa tentor o.s.v. Vi spelar gärna mot reseersätting, för nu är vi för en gångs skull inrepade.
Stefan: Nästa “KONTO” gig är här i Uppsala med UK SUBS i februari.

8. Vad har ni för influenser, både textmässigt och musikaliskt?
Martin: Musikaliskt är det nog mest tidiga svenska band typ ANTI CIMEX, SKITSLICKERS, AVSKUM, BOMBANFALL och MOB 47 som inspirerat oss mest, fast man kan nog höra en och annan DISCHARGE-liknande låt också. Vi vill gå tillbaka till rötterna istället för att som nästan alla dagens mangelband göra någon form av överproducerad, metalljudande “punk” med death-metal sång. Kan nog säga att det inte finns något jag ogillar så mycket som den smörjan, så det försöker vi undvika. Fast smaken är väl som baken. FRIGÖRA från Japan är gudar. Nån sa att vi låter som TOTALITÄR, men det vet jag fan inte…
Stefan: Åttitalet var bäst, då var Sverige världsledande på HC. Whoops, nu lät man rätt nationalistisk helt plötsligt…

9. Diskonto har ju släppt skivor på “kända” utländska bolag som “Profane Existence”, “Malarie” osv. Varför har det inte blivit några i Sverige?
Martin: Finns det några bra bolag för mangel i Sverige? Få i alla fall, och ska jag vara ärlig så har vi knappt fått någon respons i Sverige, så alla kanske hatar oss här? Tycker att utländska bolag verkar nå ut mer än de svenska distrobutinsbolagen, och vi vill ju nå ut. Jag menar, vilket svenskt bolag skulle ha pressat 3000 ex i förstapress till ett bands första skiva och sedan räkna med att pressa fler? Dessutom kommer vi mycket bra överens med de bolag vi släppt på (bortsett från med idioten på Minstrel). Vår nästa singel (split med det arga tjejbandet DISTJEJ) släpps antagligen också den på ett utländskt bolag, nämligen “Tribal War Asia” i Japan.
Stefan: Vi vill släppa EP:s och det finns väl inga vettiga D.I.Y.-bolag här i fosterlandet? Elderberry kanske? Klart att vi gärna släpper nåt i Sverige, inget snack, men “utlandet” verkar gilla oss mer, lyssna på USA-mangelband, det är ju total Scandi-punk à la ’82-’84. Fan!!!

10. Vad handlar era texter om, den gamla vanliga skiten eller? (d.v.s. krig och annat elände)
Martin: Med risk för att bli attackerad av alla “råa” punks som skiter i allt, så kan jag nog saga att vi försöker få ut våran frustration över det som är fel i den nuvarande samhällsordningen. Dom är måhanda inte långa och faktapackade, men målsättningen är att driva fram våran ilska mot det rådande systemet. Det är väl knappast politiskt korrekt i ett land där nästan bara Totalitär vågar föra fram sina personliga åsikter om förändring och vad som är fel. Ingen annan bryr sig, vet du. Dom är tuffa. Varför bråkar alla på SVART SNÖ och inte på “TOTTIS”, som har minst lika “viktiga” texter, och där är ju dessutom Jallo med, Hmmmmmm… Skulle man inte skita i allt, Jallo? Heheheheheh…
Stefan: Vi menar allvar med våra klichéer, OK? Inget vi skriver för att det ska vara käng.

12. Jag vet att du (Stefan) var på Hultsfredsfestivalen i år (1995). Vad tyckte du om banden som spelade där i år? Stämningen i övrigt…?
Stefan: Jaså du? “Vet att du var där”. Ere nåt jävla Säpo-förhör, eller? BAD MANNERS var helt klart bäst. Upploppet var ju också kul. Skönt att vi har polis som kan hålla lite ordning… Vem vet hur det skulle gå annars? Vågar jag inte ens tänka på…

11. Skulle det inte bli jävligt långtråkigt om man, som en del gör, sitter inne och lyssnar på “punkskit” varenda dag? Är det inte roligt att upptäcka nya “grejer”? Vad har ni själva för favoritband? (Fan vilken dåligt ställd fråga!?!)
Martin: Jo det skulle nog bli jävligt långtråkigt, men jag lyssnar på alldeles för blandad musik för att veta det. Det var bara när man tuff tonårsrebell som man bara lyssnade på en sak och tyckte att allt annat var skit. Nu har jag t.ex precis upptäckt techno/rave som kan vara jävligt bra och aggressivt. Annars är väl mina favoritband typ ANTI CIMEX, BOMBANFALL, SKITSLICKERS, DISCHARGE, ANTIPASTI, KAAOS RIISTETYT, KANSAN UUTISET, LEVELLERS, CHUMBAWAMBA, ROLLING STONES, PRODIGY, DAG VAG, CHEMICAL BROTHERS, ULF LUNDELL, CLASH etc. etc. etc…
Stefan: Vet inte, har alltid lyssnat på blandad skit. Faves: STOOGES, CRAMPS, TREAT HER RIGHT HELLCATS, CONCREATE BLONDE, CLASH och jävla mycket mer.

13. Finns det någon framtid för punkmusiken här i Sverige? Eller är det helt jävla kört?
Martin: Tja den är ju klart inne på fel spår, men jag har sett en liten ljusning på zine-fronten där den värsta Sika-ripoff-biten börjar försvinna. Inget ont om Sika, den är skitkul, men en del tar den på lite väl blodigt allvar. Mangelmusikscenen ser lite ljusare ut den, med band som “TOTTIS”, RAJOITUS, SKITSYSTEM mm. mm. men den är ju klart mycket bättre utomlands. (Instämmer. /Red) Särskilt amerikanska band som: DROP DEAD, RESIST, DISRUPT, MISERY, DESTROY etc. är jag löjligt förtjust i för tillfället. Synd bara att RESIST och DISRUPT la av. (Det är väl knappast nån som gråter över att RESIST la av 8 STATE OF FEAR är väl ett väl så bra komplement till DISRUPT, eller vad tycker ni??? /Red)
Stefan: Så länge det finns folk som är intresserade av att spela och lyssna på rå rock n’ roll med känsla och attityd, så kommer det att finnas en punkscen, oavsett om ZTV tappar intresset för politiska band som stå upp för sina åsikter typ MILLENCOLLIN… Ehh en annan sak som är lite irriterande är att alla “supa, svina och leva djävulen”-band hånar REFUSED och “såna”, fan Dennis är ju 10 gånger mer punk än de flesta “kängband”, även om musiken är skit. Oh, Martin, DEFIANCE då? Glömde du dom???
Martin: Dennis och dom andra är metal, inget annat. HC? Ha! Punk? Ha! Gillar inte sXe grejen. Jag tycker att de predikar och trycker ner sina åsikter i halsen på folk. Varför kalla sig “Straight edge” när man egentligen är vegetarian och nykterist (beroende på vilken typ av “veggo” man är, en “riktig” veggo är ju nykterist genom veganismen)? Var veggo utan att trycka ner det i halsen på folk!!!
Stefan: Debattsida här eller? OK, Umeå är supertrend, överspända samt får CANDLEMASS att framstå som rå grind, men va fan, de har ju lite jävla åsikter som de är beredda att fightas för… fast det har ju DIRLEWANGER också förstås…

14. Vad betyder begreppet “punk” för er? Finns det något riktigt svar på den frågan? Är det någon som överhuvudtaget bryr sig i det här landet?
Martin: Svår fråga… Punk för mig är ganska starkt förknippat med en vilja att förändra, göra uppror mot de rådande normerna, vara arg, och inte bara den musikaliska biten. Att göra punk utan att ha den drivkraften blir oftast bara fånigt, och jag har svårt att se det som punk. Men allvarligt talat så finns det nog inget riktigt svar på den frågan, och nej, det är nog ingen som bryr sig fast jag har som sagt lite svårt att se att band som t.ex BAD RELIGION och sådana USA prylar är punk. Det finns inget jävlar anamma och protest i stuket.
Stefan: Tveksam… Punk: Fact or Fiction?
(Jävligt intressant och givande svar, Stefan!!! /Red)

16. Ställ en fråga till mig!!!
Martin: Jaha. i sanna fall får det väl bli: Varför är folköl och mellanöl godare än starköl?
Svar: En jävligt svår fråga men den kan besvaras… En grej som jag tror gör att starköl är äckligare än folk- och mellanöl, är att spetsmaken framhävs mer i starköl, troligtvis för att starkölen har en högre alkoholhalt i förhållande till de båda andra. Det är la fan ingen som tycker att spritsmak är gott???
Stefan: Har alltid undrat över hur det känns att bo i en stad med ett BRA bandylag, brukar du checka ut Vetlanda Bandy nåt, eller?
Svar: Slutade spela bandy för ett par år sen (’92-’93), sedan dess så har väl inte bandy varit mitt största intresse direkt, hinner fan inte heller… musiken, skolan, tidningen + en massa annan skit tar väl upp det mesta av min lediga tid, kanske när jag slutar gymnasiet om två och ett halvt år hahaha!!!

17. Jaha, då var det dags att avrunda intervjun. Ni får väl lov att “säga” lite vad ni vill. Själv har ingenting mer i alla fall.
Martin: Då skulle jag vilja tacka dig för intervjun som jag hoppas blev till din belåtenhet. Skulle vilja påpeka att de, som skulle känna sig manade att köpa våran split-EP med Frigöra, ska absolut INTE köpa den ifrån Dolores/Distortion där dom tar 45 spänn för den. 45 spänn!!! Köp den från “Blurred Records” i Japan och spara mycket pengar. Vi själva har jävligt få exemplar kvar av den (vi sålde/säljer den för 20 spänn), men ni kan ju höra av er och kolla om vi har några kvar. Tycker att alla som har tillgång till internet ska skriva till mig på: ae95m1al@csd.uu.se och kolla in Diskontos hemsida på adressen http://www.csd.uu.se/ae95m1al/martin.html
(Observera att det inte ska vara nått jävla mellanslag eller liknade någonstans i adressen, hoppas att jag skrivit rätt… /Red)
Stefan: Tack för support, skivförsäljning och bra intervju. Skriv till mig om ni vill nått. Stay punk and be what you are!!! Steffe Pettersson / Ritargatan 8A / 754 33 Uppsala. Ledsen att mina svar blev lite korta men Martin skrev väl ungefär vad jag själv tänkt svara.