Att svensk punk och hardcore har växt sig stark har väl inte undgått någon. Överallt bildas det band som släpper plattor på små bolag och det hela påminner nästan om den första punkvågen.
En av de intressantaste etiketterna är Wounded Records som bl.a. har släppt Lucky Seven, Lifeless Image och Allena. Jag ville veta mer så jag tog kontakt med bolaget som har sitt säte i Finspång. Ragge svarade på frågorna.

Vilka är det egentligen som har hand om Wounded? I don’t know a shit!
Det är först och främst jag, Ragge som styr och ställer i Wounded. Jag äger och fattar alla beslut i bolaget. Sen så har jag mina shitworkers, Martin Ahx som fixar det mesta av vår layout, brevpapper, faxpapper etc etc+ att han brukar hjälpa mig att sälja skivor på konserter. Sen så har vi Olof på Skrikhult Production som hjälper våra hand med spelningar + att han åker på spelningar och säljer plattor (mot massor av profit!) + att han nu håller på att sätta ihop en internationell mangel- och kängsamling. Jag rådfrågar ofta Olof och Martin i viktiga beslut men det är jag som fattar besluten. Hänger du med?

(Jodå!) När startade ni?
Vi startade 1988 då Wounded Knee släppte sin debut 7″ som jag finansierade.

Det är väl ni och Burning Heart som är de mest framgångsrika “HC-bolagen” i Sverige idag. Råder det någon som helst konkurrens?
Om det är vi som är de mest framgångsrika HC-bolagen låter jag vara osagt. Hur mäter man det? Den som säljer mest skivor, den som släpper bäst HC-plattor eller den som är mest ideell? Om man mäter i storlek så är Burning Heart megastora i jämförelse med oss.
Vet inte om man kan prata om konkurrens. Babs var ju intresserad av Lifeless Image vilka vi släppte men det gäller att vara först till kvarn. Vi gör faktiskt en del affärer med varandra.

Hardcore är ju väldigt “inne” just nu. Känner du aldrig att det bara känns som en tråkig trend?
Det som känns tråkigt är att nästan alla band låter likadant nu. Varför vågar ingen prova lite utsvävningar och inte bara imitera sina idoler vilket oftast bara låter patetiskt. Något annat man reagerar på är att så många ser likadana ut, med pösiga brallor, kedja till plånboken, hooded shirts, vegantröjor etc etc. Jag tycker det är att dölja sin egen personlighet.
Annars är det jävligt kul med det stora intresset för hardcore- och punkband. Något som också är kul är att det är så många som är nyktra på konserter, även om jag själv inte kan sympatisera med elittänkandet i Straight edge-vågen. Man kan vara nykter utan att kalla sig något som Straight edge.

Jag träffar på en del som älskar hardcore men som totalt avfärdar punk, vilket känns trist. Vad har du att säga till dem som tänker så?
Om man inte gillar punk helt enkelt så är det väl OK. Men frågan är var gränsen går mellan HC och punk. För mig har det alltid varit så att den amerikanska scenen har varit HC och den engelska punk. Resten av världen har varit blandad. Då finns det ju självklart undantag. Jag tycker annars att man inte ska vara så rädd för nya stilar och vyer. Det är bara att låsa sig som människa.

Ditt eget band Wounded Knee har ju sorgligt nog legat lågt ett tag nu. Ni har väl inte lagt ner?
Efter ett otal byten bakom trummorna så orkade vi inte hålla ihop bandet längre och lade därför ner det 1993. Just nu spelar jag inte alls p.g.a. tidsbrist vilket är jävligt synd.

Finns det några planer på att ge ut Wounded Knee:s vinylplattor på CD?
Det finns väl i alla fall förhoppningar om att kunna göra det någon gång. Det skulle nog bli de två 7:orna + outgivet + låtar från samlingsskivor i så fall. Vore jävligt kul!

Burning Heart ger ju bara ut engelskspråkiga produkter. Ni har bl.a. gett ut Wounded Knee och Allena. Blir det mer svenskspråkigt i framtiden?
Jag hoppas det. Det är tyvärr dåligt med bra svenskspråkiga band just nu. Svart snö skulle smaka gott! Jag vet att dom snart ska spela in en ny fullängdare. Tyvärr så har vi fullt upp just nu.

Är det några av era releaser som väckt intresse utomlands?
Vi har distribution i USA, Benelux, Frankrike, Spanien och Italien just nu. Vi jobbar med en rad andra länder och vi hoppas att det ska släppa där också. Icing-skivan ska pressas på licens i Japan och vi hoppas att det ska öppna en dörr för oss i Asien då skivor kommer att säljas över hela kontinenten. Annars kommer det lite småbeställningar lite varstans ifrån.

Kan du avslutningsvis avslöja nåt om vad som väntar härnäst bland Woundeds utgåvor?
Först och främst en lågpris-samling som ska heta Deaf and Wounded och en mini-cd med Outlast. Båda ska vara ute i månadsskiftet oktober/november. Sen så ska vi släppa en ny cd med Lucky Seven i årsskiftet. Annat som är på gång är en internationell mangel- och kängplatta i början av nästa år. Sen så jobbar vi just nu med en kommande video-tape med Passage 4 för Z-TV.