På sin tid var Blå Tomat ett nattöppet café i Stockholm, som härbärgerade en stor procent män med vidsynta sexuella preferenser. Det har jag lovat THE CREEPS att inte skriva för det skulle kunna göra att folk fick fel uppfattning om deras nya LP ‘Blue Tomato‘.

MÖJLIGEN kan titeln göra någon konfunderad i en halv mikrosekund, men så fort plattan har börjat snurra och nålen äntrat första spåret sugs man in i den brutala groove som genomsyrar alla låtarna. Och vem bryr sig då om titlar. Då är ju de bortlagda för länge sedan.
Aldrig tidigare har Creeps låtit så varierade, inte ens på ‘Now Dig This!’, aldrig tidigare har det svängt så grymt och aldrig tidigare har det framgått att de har så mycket soul.
— Att det låter som det gör beror mycket på vad jag har lyssnat på för musik själv. Senaste året har det blivit mycket svart musik, tidig sjuttiotalsfunk och så, säger gruppens centralfigur Robert Jelinek.
Skivan är producerad av Clarence Öfwerman och han har verkligen gjort sitt till för att lyfta låtarna.
— Förra LPn hade ett enda sound rakt igenom, det var kanske därför som alla tyckte att vi hade ett så enhetligt ljud. På ‘Blue Tomato’ har varje låt arrangerats och producerats utefter sina egna förutsättningar, förklarar Hammondorgelns häxmästare, Hans Ingemansson.
Det absolut märkligaste med The Creeps är deras förmåga att både kunna representera en historia de är alldeles för unga för att själva ha upplevt, och samtidigt kännas ytterst relevanta idag.
— Jag har lyssnat mycket på hip-hop också och har väl försökt att få med attityden som finns i den musiken utan att direkt göra hip-hop av det, menar Robert Jelinek.
The Creeps försäkrade sig om att bli både sist ut med en LP under 80-talet och först under 90-talet genom att släppa ‘Blue Tomato’ sista vardagen i december förra året. Efter ihärdigt lyssnande så är det bara att konstatera att bandet är coola, trots att de — eller kanske tack vare — kommer från Älmhult, Småland.
‘Blue Tomato’ är en cool platta som nu ska följas upp med att The Creeps ska vara helt överruggigt coola på landets alla scener från den andra februari.