Har Europe tagit sabbatsår? Skall Joey Tempest göra solo-LP? Är Europe splittrade? Vad gör de andra Europe-medlemmarna? Om ni väntar er svar på dessa frågor så… glöm det! Detta reportage skall handla om RED FUN, ett band, visserligen med känt folk i besättningen men dock med en egen identitet.

Besättningen i Red Fun heter som följer. Thomas Persson – sång, Fredrik von Gerber – trummor, Tobbe Moen – bas samt Kee Marcello – gitarr. Jag fick en pratstund med Kee Marcello och började med att fråga hur Red Fun kom till.
— Freddy och Matte (Mats Hedström) skrev lite låtar ihop som aldrig spelades av Rat Bat Blue. Dessa höll Freddy och Thomas på att spela in i samma studio som jag gjorde min soloplatta. Jag blev tillfrågad att medverka som gästgitarrist på ett par låtar och eventuellt någon video, kanske producera några spår. Det blev mer och mer och vi kände att kemin stämde. Sedan körde vi Kee Marcello Band-prylen, som innehöll samma musiker som Red Fun. Jag skrev några låtar och nu började det bli löjligt att snacka om gästspottar. Sedan färdade vi upp plattan.

VÅRT BAND

Vad var din relation till Freddy, Tobbe och Thomas före Red Fun?
— Freddy och jag har ju två Easy Action-plattor i ryggen. Thomas och jag bodde grannar i Umeå och varje annandag jul träffas alla utflyttade kulturmänniskor där och har en fest ihop — kallad Midvinterblues. Jag och Thomas utgör stommen i bandet som brukar lim. Tobbe är faktiskt också nedflyttad umebo och jag hade hört talas om honom även om jag inte kände honom personligen. Thomas och Tobbe hade däremot lirat ihop. Freddy har även lirat med Bam Barn Boys, Rat Bat Blue, Intermezzo m.fl, Thomas var med i Alien ett tag och Tobbe har lirat med “finska” OZ och i Erika Norbergs kompband.
Trots att du bara är en i bandet kommer ju Red Fun att kallas “Kees nya band”, vad tycker de andra om det?
— När det blev klart att jag skulle ingå i bandet sa jag “en sak skall ni veta, att hur mycket “vårt band” detta än är och vad ni än säger kommer två saker att vara faktum. 1. Vi kommer inte att kunna göra någon intervju utan att få några frågor om Europe, och 2. Red Fun kommer att kallas “Kee Marcellos nya band”.” Det har hittills stämt till 100% men eftersom alla var medvetna om det så är det inga problem.
Hur hamnade ni på Swemix? (Rocketiketten heter Cheiron)
— Det var klart redan innan jag kom med. Freddy och Clarre (Claes Noting på Swemix) hade redan påbörjat ett samarbete. Swemix är perfekt för vårt sätt att jobba, litet och jordnära i motsats till Epic i New York. Vi satsar på att bygga en rejäl grund på hemmaplan innan vi går ut internationellt. Vi åker t.ex runt och gör närradiointervjuer. Det är svårt att komma in med vår sorts musik på riksradion. Vi är i någon slags gränsland — för hårda för radion och inte tillräckligt hårda för att metalpubliken skall köpa oss.
Swemix har det internationella bolaget BMG i ryggen, det måste väl betyda en hel del, eller?
— Visst, plattan kommer att släppas på BMG’s marknader, med början i Tyskland och Norden. Vi kommer att ha release-partyn i München och Hamburg där vi kommer att köra “Some-plugged”, d.v.s en del elektriskt och en del akustiskt.

ÖL-REKORD PÅ VICKAN

Red Fun hade release-party i Stockholm den 25:e april. Jag bad Kee berätta.
— Vi hade satte upp ett tält i Kungsträdgården där vi lirade opluggat. Vi bjöd på gratis bira och Thai-käk. Det var 20 grader varmt och solen sken. Sedan delade vi ut ölbiljetter för gratis öl på Vickan där vi lirade fem-sex låtar elektriskt. De hade just slagit ölförsäljningsrekordet den 24:e, men vi slog det den 25:e igen. Allt var helt rätt.
Din solostil har förändrats en del jämfört med Europe-plattorna. Det låter mer avslappnat nu.
— Kul att du tycker det. Det är mer back to the roots nu, utan en massa overdubs och omtagningar.
Hur går det med din soloplatta?
— Jag höll faktiskt på med den innan Red Fun-prylen kom igång, men jag kommer att färdigställa den i sommar och ge ut den i höst eller januari. Bolag är inte klart men intressenter finns.
Du har ju också gjort en utomordentlig gitarrvideo, som klart överträffar Yngwies tafatta försök (se förra Backstage).
— Ja, den blev ganska lyckad. Roger Hutchinson på REH har editerat den. Yngwie är väl inte direkt någon lärartyp och han är väl inte så intresserad av att lära ut överhuvudtaget.

ASSOCIATIONSLEK

Folks spontana kommentarer på olika ord är alltid intressant att höra så jag bad Kee ge mig några rappa associationer på några ord jag sade.

Rock-SM ’82 — 82? Jaaa, då vann ju Europe.
Blues — King! Al, Freddy, BB — i synnerhet BB.
Hip Hop — Jasså?
Easy Action — Mångfacetterat kultband.
Saltkråkan — Meningen med livet (Kee delgav mig den väl bevarade hemligheten om inspelningen av serien — Visste ni att den är inspelad i Tyskland, och med enbart kulisser.)
Zeppelingalan — Gratis öl.
Thomas Erdtman (Europes Manager) — Dyrt!
Gitarrhjältar — Bohlin, Fender, Malmberg, det är riktiga gitarrhjältar.

Jag låter ett så klarsynt svar avsluta denna intervju med Red Fun, gitarrist i Red Fun.