Rätt som det är dyker Messiah Marcolin upp i ett alldeles nytt projekt: Memento Mori. Bandet är en blandning av folk från King Diamond och Hexenhaus, nämligen Mike Wead, Snowy Shaw, Nikkey Argento, Marty Marteen och så Messiah Marcolin som pricken över i:et.

Hur kommer sig nu detta, Messiah?
— När jag slutade i Candlemass träffade jag Micke (Mike Wead) i en musikaffär. Micke medverkade en del på “Nightfall”-plattan (skrev “Black Candles”) och ryckte in när Lasse Johansson (gitarrist i Candlemass) bröt armen, så jag känner honom sen dess. I alla fall så sa jag till honom där i musikaffären “om du behöver sång på någon demo så säg till mig”. Han höll på att skriva låtar med Nicke (Nikkey Argento) och skulle spela in en demo i Montezuma. Det var då fortfarande bara ett projekt, två låtar och en instrumental, för att se om några bolag kunde vara intresserade.
Nog fanns det intresse, för rätt var det var skulle de spela in en skiva. Billy St. John från Hexenhaus hade tröttnat på att lira och Snowy Shaw (trummis i King Diamond) kom in i bilden.
— Det var då vi blev ett band. Gitarristerna (Mike från King Diamond och Hexenhaus och Nikkey) hade haft lång tid på sig att spela låtarna och vi tog god tid på oss att arrangera dom. Vi har haft hur mycket studiotid vi velat eftersom vi var signade av Montezuma. Jag är nöjd med min prestation vad gäller sången. Det är första gången jag fått fria händer. Jag gjorde sångmelodierna till de flesta låtarna och la stämsången. Alla hade fri vilja. Jag har inte skrivit en enda låt men ändå är det mig folk vill prata med. Jag har blivit nån slags manager, säger Messiah och spekulerar i om det kan bero på magen.

NY PLATTA

Det hela resulterade i “Rhymes Of Lunacy” som bör ha kommit ut i handeln vid det här laget.
— Det blev en kombination av de band som vi kommer ifrån: en blandning av Snowys King Diamond-trummor, min sång från Candlemass och Mikes tekniska stil. Skivan blir bättre ju mer man lyssnar. Det händer grejer hela tiden. Det är komplicerat men låtarna är ändå enklare än Hexenhaus.
Vilka gör text och musik?
— Det är Mike som skriver texterna. De är ungefär som i Candlemass med fantasy och spöken. En handlar om prostitution. Texterna ska ses som underhållning, det är inget allvarligt i dem. Micke och Nicke har skrivit låtarna. Nicke är förresten en gammal gitarrelev till Micke.
Vad betyder Memento Mori?
— Ingen aning, svarar Messiah först men så börjar han fundera och kommer på att det är latin och nog betyder någonting i stil med “betänker sin dödlighet”.
— Memento Mori är ett projekt som blev ett band. Alla är vi egoister, alla är jävligt bra musiker, speciellt Snowy. Han är en av de tio bästa trummisarna i Europa på 70-talshårdrock med nya influenser. Jag tycker det är kul att det här har blivit till. Jag älskar band som King Diamond, Mercyful Fate, Dream Theatre. äldre hårdrock och heavy metal. Vi är inte modeinriktade, vi spelar det vi vill.

RENA DALLAS

De andra är ju dessutom med i andra band. Har de lagt dem på is nu?
— Mike spelar fortfarande med King Diamond. Snowy är med i Mercyful Fate också, det är rena Dallas. Mercyful Fate har varit återförenade sen ett halvår. Deras skiva är nog färdig nu och jag tror Lars Ulrich är med på någon låt. Hela gamla Mercyful är med utan originaltrummisen. De ska spela förband åt Metallica i Köpenhamn på någon utomhuskonsert. King Diamond ligger lite på is nu när Mercyful Fate håller på, men sen ska de spela in en skiva.
Vad händer nu med ditt soloprojekt (se Backstage #15), det lägger du väl inte på hyllan?
— Jag håller på så mycket jag kan men det tar sin tid eftersom jag jobbar också. Men jag har inte alls bråttom, jag vill att det ska bli bra kvalité.
Ännu är ingenting bestämt vilka som ska vara med och spela på Messiahs soloplatta. Han berättar förresten att han har fått inviter från andra håll också.
— Jag fick erbjudande från St. Vitus att sjunga med dom men jag vill inte bo i Kalifornien.

TYNGSTA LÅTEN BÄST

Vad händer inom den närmaste framtiden?
— Vi var i London förra veckan för skivbolaget tillsammans med Cemetary och Edge Of Sanity. MTV och Headbangers Ball var där och filmade. Sen har vi kört en spelning på Kool Kat, det var vår första spelning. Om skivan går bra har vi en deal med bolaget om en platta till. Vi är ett band nu och ska ut och lira. Gärna i Sverige men även utomlands.
De har inte bestämt vilken låt som ska bli video till.
— Mest nöjd är jag med “The Monolith”, den är tyngst. Men den är lite lång, medger han.
Någon särskild image har de inte tänkt sig.
— De enda kläder jag har är tröjor med tryck på som jag köper på konserter, skrattar Messiah.
— Sista spelningen jag gjorde med Candlemass var förresten på Backstagefestivalen (Bengtsfors Folkets Park för två år sedan). Det är kul att det var en så bra spelning!